Dag clubblad, welkom ClubApp!


Blauw-Zwart, een doorsnee vereniging van zo’n 700 leden in het mooie Wassenaar. Iedere week komen spelers, vrijwilligers en buurtgenoten naar de club om te genieten van het voetbal. Maar de club doet meer. Door de weeks wordt de accommodatie gebruikt voor de BSO. Om extra inkomsten te genereren. Een andere strategische keuze om financieel sterker te worden is de introductie van de KNVB Dataservice en de ClubApp.

‘We gaan vanaf volgend seizoen stoppen met het clubblad’, klonk er eind november op de Algemene Ledenvergadering bij Blauw-Zwart. Een noodzakelijke keuze, want de sponsoropbrengsten dekten de kosten van het blad niet. ,,Wij brengen ons blad tweemaal per maand uit en de druk- en portokosten bedragen daarmee zo’n 18.000 euro per jaar”, legt John Charité, penningmeester van de club, uit.

Up-to-date en kostenbesparend
Het clubblad was tot voor kort het belangrijkste communicatiemiddel voor Blauw-Zwart; uitslagen, standen, wedstrijdschema’s, het kantinerooster; alle informatie is hierin te vinden. Naast de hoge kosten was het lastig om de leden steeds van het laatste nieuws te voorzien. ,,Met een geprint blad dat eens in de twee weken uitkomt, wordt het nieuws al snel achterhaald. Met de Dataservice en ClubApp is onze nieuwsvoorziening een stuk actueler geworden en blijf je zelf ook beter op de hoogte van de laatste wedstrijdzaken. Zo kan ik op bed blijven liggen als er een afgelasting is, want krijg het bericht nu binnen via m’n mobiele telefoon.”

Een andere belangrijke reden om met de Dataservice en ClubApp aan de slag te gaan, zijn de sponsorinkomsten. ,,We willen stoppen met het clubblad, maar we willen wel de sponsoren behouden die daarin adverteren. We zijn daarom met hen om de tafel gaan zitten en hebben uitgelegd wat voor mogelijkheden de Dataservice en de ClubApp voor hen te bieden heeft.” Blauw-Zwart vroeg het bedrijf SponsorVisie een online platform in de Dataservice en ClubApp te creëren waar sponsors hun verhaal kunnen doen, zonder dat de vereniging daar tijd en energie in hoeft te steken. ,,Onze sponsoren waren meteen enthousiast”, vertelt Charité. ,,Niet zo gek, want nu hebben ze een ruimte die ze zelf kunnen beheren en acties en exclusieve aanbiedingen in kwijt kunnen.”

Groter bereik
De 45 sponsors van Blauw-Zwart die normaal in het clubblad adverteren, hoeven het eerste jaar niks te betalen voor de zichtbaarheid op de app en website. ,,De sponsoren die nog niet in het clubblad adverteren balen hier natuurlijk wel van. Want zij zouden ook graag hun naam terug willen zien via de Dataservice en de ClubApp. Logisch natuurlijk als je bedenkt dat jongeren tegenwoordig de hele dag op hun mobiel zitten. Zeker op een wedstrijddag wordt de app continu geraadpleegd voor de laatste tussenstanden, uitslagen en standen. En niet alleen door jongeren, maar ook door senioren, scheidsrechters, trainer/coaches en ouders. En bij elk bezoek komt de sponsor in beeld. En meer zichtbaarheid Zo keek m’n vrouw afgelopen weekend op de app voor de uitslag van de voetbalwedstrijd van onze zoon en toen zag ze meteen dat er ’s avonds een actie was voor onbeperkt spareribs eten bij een restaurant om de hoek.”

Charité is nu in kaart aan het brengen hoe hij optimaal gebruik kan maken van beide services. ,,Beide services zijn nu al een groot succes, maar ik besef ook dat we er nog meer uit kunnen halen dan dat we nu al doen. We hebben daarom een werkgroep opgericht die uitzoekt hoe we dit kunnen aanpakken. Nu tonen de headlines bijvoorbeeld op de app en sturen we bezoekers voor uitgebreide informatie door naar de Dataservice op de website. Maar ook willen we kijken hoe we de app nog meer eigen kunnen maken, bijvoorbeeld door het toevoegen van een pagina met het kantinerooster.”

Actie: probeer 1 maand gratis de KNVB Dataservice & KNVB ClubApp
Sinds dit seizoen heeft de KNVB twee nieuwe online diensten gelanceerd: de KNVB Dataservice en KNVB ClubApp. Hiermee kun je als vereniging alle officiële KNVB-uitslagen, standen, programma’s en afgelastingen op een geautomatiseerde wijze publiceren via de eigen clubkanalen: op internet (website), in de kantine (schermen) en per mobiele telefoon.

Met de KNVB ClubApp beschik je over een eigen Iphone- en Android –app voor jouw club. Standaard zijn in deze app de officiële KNVB-programma’s, standen, uitslagen en afgelastingen opgenomen. Daarnaast is het mogelijk je verenigingsnieuws, media en Twitterkanaal toe te voegen in de app. Een vereniging kan één maand gratis gebruikmaken van beide diensten. Een overzicht van de (actie)prijzen van de verschillende abonnementen en overige informatie zijn te vinden op www.knvbdataservice.nl en www.knvbclubapp.nl.